Διδακτικές επισκέψεις 2023-24

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Νεοελληνική Ιστορία Γ’ Γυμνασίου” επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.

Παραπάνω θα δείτε το τάβλι του Όθωνα και την επίσημη φορεσιά της Αμαλίας….όχι της δικιάς μας!

Περάσαμε πολύ όμορφα, το μουσείο είχε ενδιαφέρον και φυσικά στο κέντρο της πόλης ζήσαμε λίγο στον παλμό της black friday!!

Ο πίνακας παραπάνω είναι του 17ου αιώνα Γάλλου ζωγράφου που απεικονίζει την Αθήνα του τότε!! Τέλεια Ε?!?!

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Νεοελληνική Ιστορία Γ’ Γυμνασίου” επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Αντρέα Λεντάκη” στην Αθήνα (Αγ.Ασωμάτων 47) και παρακολουθήσαμε το ενδιαφέρον πρόγραμμα “Ο Ρήγας και η Χάρτα της Ελλάδος”.Οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 αφού ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του εθνομάρτυρα,συμμετείχαν βιωματικά πάνω σε αντίγραφα της Χάρτας μέσω τριών διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Α. Μανωλοπούλου, Κ.Τσινινή, Α.Μελά και Ο.Καραπιπέρη.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωλογίας-Γεωγραφίας και της Χημείας, επισκέφθηκαν την κοιλάδα της Σούριζας στο Λαύριο.

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι 2 χλμ στην κοιλάδα της Σούριζας μελετήσαμε βιωματικά τα στοιχεία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πολιτισμού: μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από αρχαίες στοές, φρέατα, τριβεία, δεξαμενές, πλυντήρια εμπλουτισμού, εργαστήρια, καμίνια και οικισμούς των εργατών.

Στη συνέχεια δίπλα σε μία πευκόφυτη πεδιάδα, προσεγγίσαμε ένα τεράστιο φυσικό κυκλικό βύθισμα, που πολλοί τον αποκαλούν κρατήρα «έγκοιλο χάος» που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του. Τα παιδιά ήρθαν βιωματικά σε επαφή με αυτή τη γεωμορφή για να κατανοήσουν την φυσική διεργασία σχηματισμού της.

Από την πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμησή μας στα αρχαία μεταλλεία Λαυρίου με την εξαιρετική ξενάγηση από Γεωπαιδεία, επίσκεψη στο περιβόητο Χάος και επίλογος με πικ-νικ και μπάλα στο δάσος.

Τα δυο τμήματα της Α’ τάξης επισκεφτήκαμε ένα χώρο γεμάτο ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις που ενθουσίασε τους μαθητές και συγκίνησε εμάς τους εκπαιδευτικούς!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας οι μαθητές επισκέφθηκαν γνωστό σούπερ μάρκετ εντός εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι.Το εμπορικό κέντρο είχε στολιστεί για τα Χριστούγενννα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν φυλλάδια με ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τα αντίστοιχα προϊόντα. Μετά από ένα διάλειμμα για σνακ και χυμό , που μας προσέφερε η διευθύντρια του καταστήματος, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία της Εταιρείας, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και για θέματα που αφορούν την επιχείρηση ως εργοδοσία.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο κτήμα Συγγρού από τη διευθύντρια, που ήταν κάποτε μαθήτρια εκεί. Εδώ βλέπετε το άγαλμα του Ανδρέα Συγγρού και τον “Πύργο”, που παλαιότερα στέγαζε το Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων.

Στη φωτογραφία πάνω η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, σε σπάνιο για τη χώρα μας Γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, κτίριο του αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ. Οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής έπαιξαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο μέσα στο Άλσος. Αλλά και μπάσκετ, σχοινάκι και περπάτησαν στη φύση.

Η συμπεριφορά όλων των μαθητών του Α1 και Α2 ήταν άψογη! Συγχαρητήρια στα παιδιά κι ευχόμαστε να διασκέδασαν κι εκείνα τόσο όσο και οι συνοδοί καθηγητές!

Για επιπλέον πληροφορίες για το κτήμα Συγγρού

https://www.kathimerini.gr/life/562699687/oi-krymmenoi-thisayroi-toy-dasoys-syggroy/