Διδακτικές επισκέψεις 2022-23

Επίσκεψη Β’ τάξης στη Σούριζα Λαυρίου

Τον Μάιο οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματοςτης Γεωλογίας-Γεωγραφίας, επισκέφθηκαν την κοιλάδα της Σούριζας στο Λαύριο.

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι 2 χλμ στην κοιλάδα της Σούριζας μελετήσαμε βιωματικά τα στοιχεία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πολιτισμού: μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από αρχαίες στοές, φρέατα, τριβεία, δεξαμενές, πλυντήρια εμπλουτισμού, εργαστήρια, καμίνια και οικισμούς των εργατών.

Στη συνέχεια δίπλα σε μία πευκόφυτη πεδιάδα, προσεγγίσαμε ένα τεράστιο φυσικό κυκλικό βύθισμα, που πολλοί τον αποκαλούν κρατήρα «έγκοιλο χάος» που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του. Τα παιδιά ήρθαν βιωματικά σε επαφή με αυτή τη γεωμορφή για να κατανοήσουν την φυσική διεργασία σχηματισμού της.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, η ανάδειξη της ορθής και συνετής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, η οποία συμβάλλει τόσο στην οικονομία τους όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσκεψη Α’ τάξης στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ

Τον Απρίλιο οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματοςτης Γεωλογίας-Γεωγραφίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ.

Χωρισμένοι σε ομάδες, παρακολούθησαν διαδοχικά μια παρουσίαση για τα απολιθώματα, έγιναν οι ίδιοι παλαιοντολόγοι, κάνοντας ανασκαφές και ανακαλύπτοντας “απολιθωμένα οστά” και ξεναγήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές στα εκθέματα του μουσείου.

Επίσκεψη Β’ τάξης στο Μουσείο Ορυκτολογίας του ΕΚΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Χημείας και της Γεωλογίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ορυκτολογίας του ΕΚΠΑ.

Εκεί ξεναγήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες στα ορυκτά και στα πετρώματα. Έμαθαν για τη σύσταση και τις χρήσεις των πιο σημαντικών από αυτά. Παρακολούθησαν μια παρουσίαση για το σημαντικότερο ηφαίστειο της χώρας μας, της Σαντορίνης. Είδαν δείγματα λαβών και μεταλλευμάτων από τον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, από βάθη μέχρι και 3000 μέτρα.

Κρύσταλλος χαλαζία (smoky quartz)
Ο φθορίτης και οι χρήσεις του